Transformeer Uw Glimlach: Gids voor Onzichtbare Beugels

Introductie

Denk je erover om je glimlach en beet te verbeteren? Je bent niet de enige. Steeds meer volwassenen besluiten de stap naar een orthodontische behandeling te zetten. En waarom ook niet? Met de ontwikkelingen in de orthodontie, zoals onzichtbare beugels, is het verbeteren van je glimlach eenvoudiger en discreter dan ooit. In deze gids duiken we in de wereld van aligners (onzichtbare beugels), een populaire keuze onder volwassenen.

De opkomst van de volwassen beugeldrager

Waar vroeger vooral tieners een beugelbehandeling ondergingen, kiezen nu ook veel volwassenen voor een orthodontische behandeling. Het stigma rond beugels op volwassen leeftijd is aan het verdwijnen. Deze trend is voor een deel te danken aan de doorontwikkeling van minder zichtbare behandelingsopties zoals aligners.

Persoonlijke motivaties

Volwassenen hebben diverse redenen om voor een beugel te kiezen. Sommigen willen gebitsproblemen oplossen die nooit in hun jeugd zijn aangepakt, of op latere leeftijd zijn ontstaan. Anderen willen hun glimlach verbeteren. De esthetische wens speelt vaak een grote rol, vooral in een tijd waarin we via sociale media vaak worden geconfronteerd met ideaalbeelden. Als orthodontist hoor ik regelmatig dat volwassenen al jaren een wens hebben om er iets aan te doen voordat ze bij mij komen voor een consult.

Het verschil in behandeling van volwassenen en jongeren

Er is een verschil tussen de orthodontische behandeling van volwassen en jongeren. Bij volwassenen is er geen kaakgroei om te beïnvloeden om de kaakrelatie aan te passen. Hierdoor is voor de orthodontist, vanuit een technisch perspectief, de behandeling van volwassenen moeilijker. Met een multidisciplinaire behandeling met een kaakoperatie is aanpassing van de kaakrelatie nog steeds mogelijk. In overleg moet worden gezocht naar de juiste behandeling voor de individuele patiënt. Met name bij volwassenen is er vaak een verschil tussen wat mogelijk is en wat wenselijk is.

Wat zijn aligners (onzichtbare beugels)?

Een aligner is een op maat gemaakte doorzichtig plastic beugel die over de tanden van het gebit wordt geschoven. Aligners vallen niet op omdat ze van dun doorzichtig plastic zijn gemaakt. De patiënt kan de aligner zelf in- en uitdoen.

Het proces

Zoals bij alle nieuwe dingen is het in het begin even wennen om een aligner in de mond te hebben. Aligners moeten worden uitgedaan tijdens eten, drinken en tandenpoetsen. Het in en uitdoen vergt een beetje oefening, je wordt er vanzelf handig in. Aligners moeten 22 uur per dag worden gedragen. Het betekent dat een behandeling met een onzichtbare beugel inzet en discipline vraagt.

Bij een orthodontische behandeling met aligners worden series met aligners gebruikt. Een aligner wordt een week tot enkele weken gedragen voordat wordt gewisseld naar de volgende. Iedere aligner is een beetje anders van vorm. Op die manier worden de tanden tijdens de behandeling naar de juist plek geduwd. Meestal is het nodig meerdere series aligners achter elkaar te doorlopen om het gewenste resultaat te bereiken.

Attachments

Om de grip van de aligners te verhogen is het noodzakelijk om attachments te plaatsen. Dit zijn kleine tandkleurige bolletjes die aan de tanden worden geplakt. Aan het einde van een alignerbehandeling worden de attachments verwijderd.

Interproximale reductie

Bij een alignerbehandeling is het soms nodig om extra ruimte te maken wanneer er sprake is van ruimtetekort. Dit wordt gedaan door middel van interproximale reductie (IPR), ofwel strippen. Er wordt ruimte gemaakt door de breedte van de tanden te versmallen door ze te schuren. Het strippen gebeurt zorgvuldig zodat er genoeg glazuur overblijft zodat er geen gevolgen zijn voor de gezondheid van de tanden.

De voordelen van aligners

Naast de bijna onzichtbare aard hebben aligners nog andere voordelen. Ze zijn uitneembaar, wat betekent dat er geen beperkingen zijn op wat je kunt eten of drinken. Ook is de dagelijkse mondhygiëne gemakkelijker dan met een slotjesbeugel.

Wat kost een een onzichtbare beugel?

De kosten van een orthodontische behandeling met aligners zijn afhankelijk van de grootte van de correctie van het gebit. Bij een goede beet met een kleine correctie van scheefstand zijn de kosten ongeveer €2500. De meeste behandelingen met onzichtbare beugels kosten ongeveer €3800. Bij uitgebreide behandelingen (bijvoorbeeld complexe afwijkingen of in combinatie met een kaakoperatie) kunnen de kosten van begin tot eind €4800 zijn. Voor aanvang van een orthodontische behandeling wordt er altijd een offerte gemaakt op basis van een individueel behandelplan. Zo weet je altijd de te verwachten kosten voordat je begint.

Het belang van regelmatige controle en opvolging

Regelmatige controles bij de orthodontist zijn de sleutel tot succes bij een behandeling met onzichtbare beugels. Controle afspraken zijn elke 4 tot 8 weken. Tijdens deze afspraken wordt de voortgang gecontroleerd en maken we indien nodig aanpassingen aan de behandeling. De attachments worden gecontroleerd en ook de pasvorm van de aligners. Het is van groot belang dat de tanden nauwkeurig meebewegen met de veranderingen in de aligners. Indien sommige tanden niet goed volgen, niet goed “tracken”, is het noodzakelijk om de behandeling bij te sturen.  Dit zorgt ervoor dat we altijd op de goede weg zijn naar het gewenste eindresultaat.

Waarom professionele begeleiding essentieel is

Hoewel de verleiding groot kan zijn om voor een goedkopere doe-het-zelf aligner te gaan, is professionele begeleiding van groot belang. Voor aanvang van een orthodontische behandeling moet worden beoordeeld of een gebit gezond genoeg is voor een beugelbehandeling. Een orthodontist kan mogelijke risico’s inschatten en vermijden. In het ergste geval kan zelfbehandeling met doe-het-zelf-aligners leiden tot schade of verlies van tanden.

Conclusie

De beslissing om een orthodontische behandeling te beginnen kan een gebit transformeren en toekomstbestendig maken. Het is een reis die commitment vereist, zowel van de patiënt als van de orthodontist, maar het resultaat is het meer dan waard. Met de juiste begeleiding en zorg kun je uitkijken naar het moment waarop je zonder aarzeling je nieuwe glimlach kunt laten zien. Als je overweegt om deze stap te zetten met een onzichtbare beugel, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Samen werken we naar dat prachtige eindresultaat: een glimlach waar je trots op kunt zijn.

Met deze gids hopen we je geïnspireerd en geïnformeerd te hebben over de mogelijkheden van onzichtbare beugels. Het is nooit te laat om te investeren in je gebit en zelfvertrouwen. Waar wacht je nog op? Meld je aan voor een eerste consult en begin aan de reis.