Beugels

Veelgebruikte beugels  
ActivatorDe activator is een uitneembare beugel die de onderkaak naar voren houdt. Met de beugel kan bij kinderen het ondergebit naar voren en het bovengebit naar achteren worden verplaatst. De beugel wordt vaak gebruikt bij kinderen met een grote overbeet. Een activator wordt ook wel blokbeugel genoemd.
Activator gebruiksaanwijzing
Activator
Vaste beugelDeze beugel zit vast met slotjes (brackets) op de tanden en ringetjes (banden) met buisjes om de kiezen. In de slotjes en buisjes worden dunne metalen draadjes (bogen) geplaatst waarmee het gebit kan worden rechtgezet. Vaak worden er bij vaste beugels ook elastiekjes gebruikt om tanden te verplaatsen.
Vaste beugel gebruiksaanwijzing
Vaste beugel
ElastiekjesBij een vaste beugel worden vaak elastiekjes gebruikt om tanden en kiezen te verplaatsen of om het onder- en bovengebit zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Elastiekjes zijn vaak een belangrijk onderdeel van een vaste beugel. Elastiekjes moeten regelmatig door nieuwe vervangen worden.
Elastiekjes gebruiksaanwijzing
Elastiek
Uitneembare beugelDit is een plastic beugel die je met tandenpoetsen uit de mond kunt halen.
Uitneembare beugel gebruiksaanwijzing
Uitneembare beugel
SpalkjeEen spalkje (de officiële term is: retentiespalkje) is een op maat gemaakt metalen draadje dat met behulp van een speciaal bevestigingshoesje achter de voortanden wordt geplakt om de tanden na afloop van een orthodontische behandeling zo goed mogelijk recht te houden. Je ziet bijna niets van een spalkje. Omdat tanden gedurende je hele leven in beweging zijn, wordt geadviseerd om spalkjes zo lang mogelijk te laten zitten. Wel moet er rekening mee te worden gehouden dat tanden ook na het plaatsen van een spalkje toch nog wel wat van stand kunnen veranderen. Tegenwoordig wordt een spalkje ook vaak in combinatie met een nachtbeugel gebruikt.
Spalkje gebruiksaanwijzing
Spalk
NachtbeugelDe officiële naam voor de beugel is: retentiebeugel. De beugel wordt vaak na een orthodontische behandeling gebruikt om de tanden en kiezen zo goed mogelijk in de rij te houden. De beugel hoeft meestal alleen ’s nachts te worden gedragen. Soms moet de beugel eerst ook overdag en pas na verloop van tijd alleen ’s nachts worden gedragen. In dat geval wordt de beugel vaak afbouwbeugel genoemd. Er bestaan ook nachtbeugels van doorzichtig plastic die je bijna niet ziet (onzichtbare retentiebeugels of invisible retainers). Tegenwoordig wordt een nachtbeugel ook vaak in combinatie met een spalkje gebruikt.
Nachtbeugel gebruiksaanwijzing
Nachtbeugel
Nachtbeugel
SpinEen spin is een vastzittende beugel die bestaat uit vier metalen ringen om de bovenkiezen en een schroef in het midden. Orthodontisten noemen de beugel sutuurexpansie-apparaat of Hyrax. Door het uitdraaien van de schroef wordt de bovenkaak ter plaatse van de schedelnaad (=sutuur) tussen de beide bovenkaakhelften geopend. De bovenkaak wordt hierdoor in korte tijd verbreed. Vaak ontstaat er dan tijdelijk een grote spleet tussen de voortanden. De officiële term voor de procedure is (snelle) sutuurexpansie of rapid maxillary expansion (RME). Als de schroef voldoende ver is uitgedraaid blijft de beugel nog een hele tijd zitten, zodat de van elkaar verplaatste kaakhelften goed tegen elkaar aan kunnen groeien. Hierna wordt meestal een vaste beugel gebruikt om het onder- en bovengebit zo goed mogelijk in de rij te zetten en op elkaar aan te laten sluiten.
Spin gebruiksaanwijzing
Spin
BuitenbeugelDeze beugel heeft meestal een band in de nek. Een buitenbeugel kan worden gebruikt om ruimte te maken voor het in de rij zetten van het bovengebit. Hiermee kan voorkomen worden dat er kiezen moeten worden getrokken.
Buitenbeugel gebruiksaanwijzing
Buitenbeugel
Palatinale barEen palatinale bar is een metalen draad die tussen de grote bovenkiezen wordt geplaatst. De draad loopt langs het gehemelte (palatum) en wordt ook wel transpalatal arch (TPA) genoemd. Een palatinale bar kan bij een behandeling met een vaste beugel gebruikt worden om kiezen te draaien, naar buiten te bewegen en om de wortelpunten van kiezen te verplaatsen. Het hulpmiddel wordt ook wel gebruikt om verplaatsingen van kiezen na rapid maxillary expansion (RME) of een buitenbeugel vast te houden.
Palatinale bar gebruiksaanwijzing
Palatinale bar
Micro-implantaatEen micro-implantaat is een schroefje dat onder plaatselijke verdoving in de kaak wordt gezet. Het wordt ook wel orthodontisch implantaat genoemd. Een micro-implantaat dient als houvast voor het orthodontisch verplaatsen van tanden en kiezen. Het kan worden gebruikt als er tanden of kiezen ontbreken. Soms worden micro-implantaten ook wel in plaats van een buitenbeugel gebruikt. Een micro-implantaat heeft dezelfde functie als een botanker. Het verschil met een botanker is dat een micro-implantaat steviger in de kaak zit. Micro-implantaten en botankers worden ook wel TAD’s (temporary anchorage devices) genoemd.
Micro-implantaat gebruiksaanwijzing
Micro-implantaat
Micro-implantaat
BotankerEen botanker bestaat uit een paar schroefjes (bollards) waaraan een metalen plaatje met een haakje en buisje wordt vastgemaakt. Het anker wordt onder plaatselijke verdoving of narcose in de kaak geplaatst. Een botanker dient als houvast voor het orthodontisch verplaatsen van tanden en kiezen. Hij kan bijvoorbeeld gebruikt worden om openingen in het gebit dicht te maken in het geval er tanden of kiezen ontbreken. Botankers hebben dezelfde functie als micro-implantaten. Het verschil met micro-implantaten is dat botankers steviger in de kaak zitten. Botankers en micro-implantaten worden ook wel TAD’s (temporary anchorage devices) genoemd.
Botanker gebruiksaanwijzing
Botanker

Andere beugels  
AlignerEen aligner is een doorzichtig plastic hoesje. Hij wordt ook wel clear aligner of onzichtbare beugel genoemd. Met een set aligners, die onderling qua vorm allemaal een klein beetje van elkaar verschillen, kunnen tanden stap voor stap rechter worden gezet. Aligners moeten gedurende de behandeling volgens een bepaalde volgorde worden vervangen.

Let op:
Je kunt aligners tegenwoordig ook online bestellen en er thuis zelf een orthodontische behandeling mee uitvoeren. Deze ‘doe-het-zelf’ beugels kunnen de tanden, het tandvlees en kaakbot blijvend beschadigen. Vanwege deze risico’s raadt de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) dergelijke behandelingen af. Onze praktijk houdt zich niet met ‘doe-het-zelf’ beugels bezig.
Aligner
Aligner
HerbstEen Herbst wordt ook wel Herbst-scharnier genoemd. Het is een vastzittende beugel die met telescopische staafjes de onderkaak naar voren houdt. Er bestaan diverse varianten van deze beugel. De beugel verplaatst het ondergebit naar voren en het bovengebit naar achteren en kan bij kinderen met een overbeet worden gebruikt.

Let op:
Gebleken is dat Herbst-scharnieren en daarmee te vergelijken beugels relatief vaak stuk gaan. In verband hiermee gebruiken wij deze beugels niet vaak.
Herbst
MRAMRA staat voor ‘mandibulair repositie-apparaat’. Het is een uitneembare beugel die bij de behandeling van snurken en het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) wordt gebruikt. Deze ademhalingsstoornissen worden veroorzaakt doordat de bovenste luchtweg tijdens de slaap te nauw is. Een MRA houdt de onderkaak tijdens het slapen naar voren, waardoor de luchtweg groter wordt. MRA’s worden meestal bij volwassenen gebruikt.
MRA gebruiksaanwijzing
MRA
MondtrainerEen mondtrainer is een plastic bitje dat de tong en lippen van de tanden afhoudt. Het middel is bedoeld om afwijkende mondgewoontes af te leren. Mondtrainers worden onder meer onder de merknaam Myobrace en Trainer-4-kids (T4K) op de markt gebracht.

Let op:
De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) is van mening dat een mondtrainer niet als beugel kan worden beschouwd en raadt aan om een mondtrainer alleen te overwegen op advies van een logopedist en onder begeleiding van een logopedist.
Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van mondtrainers. Bron: Kevin O’Brien’s Orthodontic Blog, 16-10-2017.
In onze praktijk gebruiken wij geen mondtrainers.
Mondtrainer