Risico’s

Een orthodontische behandeling is, net zoals iedere medische behandeling, niet helemaal vrij van risico’s. Gelukkig komen risico’s in de orthodontie niet vaak voor en als ze al voorkomen zijn de gevolgen meestal gering. Risico’s:

Ongemak
Van het plaatsen van een beugel zelf heb je in het algemeen weinig last. De dagen erna moet je er meestal wel aan wennen. Tanden en kiezen worden vaak gevoelig. Sommige beugels drukken tegen je kaak. Ook met praten en slikken moet je aan een beugel wennen. Gelukkig raken de meesten na één tot twee weken aan een beugel gewend. Tijdens controlebezoeken wordt een beugel weer strakker gezet, maar daar heb je meestal minder last van. Ook van het verwijderen van een vaste beugel heb je weinig last.

Mondhygiëne
Slechte mondhygiëne kan tot gaatjes en ontstoken tandvees leiden. Met name bij een vaste beugel kan dat een probleem zijn. Een vaste beugel kan tijdens tandenpoetsen niet worden uitgedaan. De mondhygiëne is dan veel lastiger. Daarom besteden wij daar veel aandacht aan. Tijdens een orthodontische behandeling moet de mondhygiëne zo goed mogelijk zijn.

Niet bereiken behandeldoel
Met een orthodontische behandeling is veel te bereiken. Maar er zijn grenzen. De mogelijkheden van beugelbehandelingen kunnen onder meer beperkt worden door kaakgroei, mondgewoonten, de kwaliteit van het gebit, tandvlees en kaakbot en onvoldoende medewerking. Ook worden de mogelijkheden beperkt door recidief (de neiging van het gebit om na een beugelbehandeling in de oude stand terug te keren) en tandverplaatsingen die er altijd van nature zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen heel tevreden met het resultaat van een beugelbehandeling.

Recidief
Na een behandeling hebben tanden en kiezen de neiging om in de oude stand terug te keren. Dit proces wordt recidief genoemd. Om recidief zoveel mogelijk tegen te gaan worden er na een behandeling meestal draadjes (spalkjes) achter de tanden geplakt. Daarnaast worden er vaak uitneembare nachtbeugels gebruikt. Toch moet er rekening mee worden gehouden dat er na een beugelbehandeling tandverplaatsingen plaats kunnen vinden. Tanden en kiezen blijven je hele leven lang in beweging. Ook bij mensen die nooit een beugel hebben gehad. Maak als je het idee hebt dat je tanden na een behandeling weer scheef gaan staan tijdig een afspraak met je orthodontist of tandarts.

Kaakgewrichtsklachten
Soms kunnen er tijdens een beugelbehandeling kaakgewrichtsklachten optreden die pijn kunnen veroorzaken. De klachten kunnen echter ook zonder zonder beugel ontstaan en gaan bijna altijd vanzelf weer over. Meld klachten aan het kaakgewricht aan je orthodontist.

Wortelverkorting
Tijdens een orthodontische behandeling worden de wortels van tanden en kiezen gemiddeld korter. De oorzaak hiervan is onduidelijk. Na een orthodontische behandeling worden wortels bijna nooit nog korter. Tanden en kiezen met kortere wortels hebben geen kortere levensduur.

Beschadigingen
Tijdens een orthodontische behandeling kunnen kronen en wortels van gebitselementen, tandvlees, kaakbot, weke delen en tandheelkundige voorzieningen (zoals vullingen) beschadigd raken. Dergelijke beschadigingen worden bijna altijd veroorzaakt doordat deze weefsels en tandheelkundige voorzieningen niet in een optimale conditie verkeren.

Nikkelallergie
Nikkelallergie is een contact-allergie die zich als een rode, jeukende huiduitslag manifesteert. De reactie wordt meestal veroorzaakt door langdurig en intensief contact van de huid met sieraden, horloges, horlogebandjes, brilmonturen, kledingsonderdelen (ritssluitingen, gespen, drukknopen, bh-sluitingen) en piercings.

In de orthodontie worden ook nikkelhoudende materialen gebruikt. Gelukkig is de allergische reactie bijna altijd mild: loopneus, lichte zwelling van mondholteweefsels en zweertjes op lippen of mondslijmvlies.

Heel soms kunnen allergische reacties ook bij andere in de orthodontie gebruikte materialen optreden: roestvrij staal, kunsthars en latex.

In het algemeen zijn allergieën geen beperkende factoren voor een beugelbehandeling. Een dermatoloog kan een allergie door middel van allergietesten vaststellen.

Ontstoken tandvlees
Spalkje tegen recidief
Nachtbeugel
Nachtbeugel tegen recidief
Röntgenfoto van snijtanden met korte wortels