Gebruiksaanwijzingen van beugels

Gebruiksaanwijzing 
Activator• Een activator wordt ook wel blokbeugel genoemd. Het is een uitneembare plastic beugel waarmee het bovengebit naar achteren en het ondergebit naar voren kan worden verplaatst. De beugel wordt veel gebruikt bij kinderen die hun voortanden te ver naar voren en hun ondertanden te ver naar achteren hebben staan (overbeet). Een activator werkt het beste tijdens of vlak na de wisseling.

• Gemiddeld duurt het zo’n 1 tot 2 weken om goed aan een activator te wennen. In het begin gaat het praten en slikken wat moeilijk en kun je last krijgen van gevoelige tanden, blaartjes, misselijkheid en een moe gevoel in de kauwspieren. In de beginperiode kan de beugel ’s nachts wel eens uit de mond vallen. Deze klachten zijn tijdelijk en verschillen per persoon. Mocht je veel last krijgen, dan kun je de eerste dagen pijnstillers gebruiken (paracetamol). Meestal is dat niet nodig.

• Let er goed op dat je, als je niet praat, je lippen op elkaar houdt en in de beugel dichtbijt. Ook met slikken moet je altijd goed je lippen op elkaar houden.

• Tenzij anders aangegeven, moet een activator altijd dag en nacht gedragen worden. Uitsluitend met tandenpoetsen en eten moet je de beugel heel even uit doen. De activator is aan de voorzijde open en je kunt er dus na gewenning prima mee drinken en praten. Borstel als je je tanden poetst ook altijd de beugel met een tandenborstel en tandpasta goed onder de kraan schoon. Je mag eventueel, als je dat fijn vindt, daarnaast ook bruistabletten van de drogist voor het schoonmaken van beugels gebruiken. De beugel kan daar goed tegen.

• In het begin zit een activator meestal vrij strak. Na verloop van tijd gaat een activator los zitten. Dat is geen probleem, integendeel, een activator hoort los te zitten, dan werkt de beugel het best.

• Meestal passen tijdens het dragen van een activator je onder- en bovenkiezen bij het dichtbijten na verloop van tijd niet meer op elkaar. Daar hoef je je niet ongerust over te maken, want dat is juist een teken dat de beugel goed werkt. Later wordt er met een vaste beugel (plaatjesbeugel) voor gezorgd dat je onder- en bovengebit weer zo goed mogelijk op elkaar passen.

• Bel altijd als je de beugel om wat voor reden dan ook, niet meer kunt dragen (0546 825 655). Als je een activator een tijd uitlaat loopt het bereikte behandelresultaat snel terug.

• Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie eenvoudig zelf problemen met beugels kunt oplossen.

• Tijdens de beugelbehandeling moet je tandarts je gebit onder controle blijven houden.
Vaste beugel• Bij een vaste beugel worden er metalen slotjes (brackets) met lijm op je tanden en kiezen vastgeplakt. In deze brackets worden dunne metalen draadjes geplaatst. Tijdens de behandeling worden deze draadjes regelmatig door nieuwe vervangen of bijgebogen. Hierdoor gaat het gebit geleidelijk aan steeds rechter staan. Andere veelgebruikte benamingen voor een vaste beugel zijn: plaatjesbeugel, blokjesbeugel en slotjesbeugel.

• In het begin kan de beugel wat pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Dit verschilt per persoon. Mocht je onverhoopt veel last van de beugel krijgen, dan kun je de eerste dagen pijnstillers gebruiken (paracetamol). Meestal is dat niet nodig. De klachten verdwijnen doorgaans na 1 tot 2 weken. Daarna raak je in het algemeen aan de beugel gewend.

• Eet vooral geen harde, taaie of kleverige dingen en beperk het drinken van koolzuurhoudende dranken. Daarmee vermijd je dat de brackets en de ringen om je kiezen losraken en voorkom je reparatiekosten.

• Bel altijd als er toch iets stuk is of als er problemen met de beugel zijn (0546 825 655). Elke reparatie kost extra tijd; als je niet gebeld hebt moet je meestal een nieuwe afspraak maken. Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie zelf problemen met de beugel kunt oplossen.

• Brackets die binnen 1 maand na plaatsing van de beugel losraken worden zonder extra kosten vervangen. Na deze periode kan het losraken van een bracket uitsluitend door onzorgvuldig gebruik zijn veroorzaakt en brengen wij de kosten van vervanging in rekening.

• Poets tijdens de behandeling met een vaste beugel je gebit, de tandvleesranden en de beugel drie keer per dag zorgvuldig schoon met een tandenborstel en fluoride houdende tandpasta. Besteed hierbij extra aandacht aan de ruimte tussen de slotjes en het tandvlees. Je mag ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Als je tandvlees rood en gezwollen is of bloedt na het poetsen, is dat een teken dat je mondhygiëne niet goed is.

• Tijdens de beugelbehandeling moet je tandarts je gebit onder controle blijven houden.
Elastiekjes• Bij een vaste beugel worden er vaak elastiekjes gebruikt om tanden en kiezen te verplaatsen of om het onder- en bovengebit zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Elastiekjes zijn een belangrijk onderdeel van de beugel. Orthodontisten noemen elastiekjes wel eens ‘de motor van de beugel’.

• De orthodontist laat je altijd zien waar je de elastiekjes moet vastmaken. Tenzij anders aangegeven, moeten elastiekjes altijd dag en nacht gedragen worden. Elastiekjes moeten ook met eten gedragen worden. Uitsluitend met tandenpoetsen moet je de elastiekjes even uit doen.

• In het begin kunnen elastiekjes wat pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Dit verschilt per persoon. Mocht je er onverhoopt veel last van krijgen, dan kun je de eerste dagen pijnstillers gebruiken (paracetamol). Meestal is dat niet nodig. De klachten verdwijnen doorgaans na 1 tot 2 weken. Daarna raak je er in het algemeen aan gewend.

• Je krijgt van de orthodontist veel elastiekjes mee. Elastiekjes kunnen namelijk wel eens breken. Vervang ze dan direct. Zorg er daarom voor dat je altijd wat elastiekjes als reserve bij je hebt. Vervang elastiekjes normaal gesproken na 3 dagen door nieuwe.

• Zorg ervoor dat je altijd genoeg elastiekjes op voorraad hebt. Bij controlebezoeken kun je nieuwe elastiekjes meenemen. Mocht je tussentijds te weinig elastiekjes hebben, dan kun je bij de balie van de praktijk nieuwe elastiekjes ophalen. Als je ver weg woont dan kun je ook onze secretaresse bellen of mailen om te vragen om ze je per post een zakje elastiekjes wilt toesturen (0546 825 655 of info@orthoalmelo.nl).

• Het is belangrijk om elastiekjes altijd precies volgens de voorschriften te dragen, omdat anders de tanden en kiezen niet verplaatsen. Maak daarom altijd meteen een afspraak als er problemen met de elastiekjes zijn (0546 825 655).

• Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie zelf problemen met beugels kunt oplossen.
Uitneembare beugel• Uitneembare beugel kunnen in tegenstelling tot vastzittende beugels door de patiënt zelf uit de mond worden gehaald.

• Tenzij anders aangegeven, moeten uitneembare beugels altijd dag en nacht gedragen worden. Uitsluitend met tandenpoetsen moet je de beugel even uit doen. Maak als je je tanden poetst ook altijd je beugel met een tandenborstel en tandpasta goed onder de kraan schoon. Je mag, als je dat fijn vindt, ook bruistabletten van de drogist voor het schoonmaken van beugels gebruiken. De beugel kan daar goed tegen.

• Gemiddeld duurt het zo’n 1 tot 2 weken om goed aan een nieuwe beugel te wennen.

• Voorkom extra kosten van reparaties e.d. en ga altijd voorzichtig met de beugel om.

• Bel altijd als er toch iets stuk is of als er problemen met de beugel zijn (0546 825 655). Elke reparatie kost extra tijd; als je niet gebeld hebt moet je meestal een nieuwe afspraak maken.

• Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie zelf problemen met de beugel kunt oplossen.

• Als je tandvlees rood en gezwollen is of bloedt na het poetsen, is dat een teken dat je mondhygiëne niet goed is.

• Tijdens de beugelbehandeling moet je tandarts je gebit onder controle blijven houden.
Spalkje• Spalkjes zijn dunne metalen draadjes die met lijm aan de binnenkant van de tanden worden vastgeplakt om het gebit na een orthodontische behandeling zo goed mogelijk recht te houden. In onze praktijk worden deze draadjes en de bevestigingsmalletjes van tevoren op maat gemaakt. In plaats van spalkjes bestaan er ook uitneembare beugels (nachtbeugels) om het gebit na afloop in de rij te houden. De orthodontist beoordeelt tegen het einde van de behandeling welke beugel de voorkeur verdient, een spalkje of uitneembare beugel. Tegenwoordig wordt een nachtbeugel vaak met een spalkje gecombineerd. Dan worden zowel de voortanden als de kiezen zo goed mogelijk in de rij gehouden. Een nachtbeugel kan de tanden ook recht houden in het geval lijm van een spalkje ergens is los geraakt. Deze tanden moeten daarna wel weer zo spoedig mogelijk opnieuw aan het spalkje worden vastgeplakt. Maak daar dan een afspraak voor.

• In het begin voelt een spalkje achter de tanden met de tong wat ruw aan en kun je er enigszins last van hebben. Dit verschilt per persoon. Soms bijt je er ook een beetje op. Na verloop van tijd gaat dat over. Meestal raak je na 1 tot 2 weken aan een spalkje gewend. Daarna merk je er in het algemeen weinig meer van.

• Eet géén harde dingen met je voortanden, zoals Granny Smith appels of harde broodjes. Open ook géén bidons met je voortanden en bijt niet op pennen of nagels. Daarmee vermijd je dat het spalkje bij tanden losraakt of dat het spalkje verbuigt en voorkom je dat tanden scheef gaan staan.

• Maak direct een afspraak als je denkt dat er lijm bij een tand los zit, het spalkje gebroken is, of het idee hebt dat er iets anders niet goed is. Neem ook contact met ons op als je denkt dat er tanden verschuiven of druk/spanning op je gebit voelt (info@orthoalmelo.nl of 0546 825 655). Wacht niet tot een tand scheef gaat staan! Op Beugel-EHBO staat informatie over hoe je in het weekend of op vakantie tijdelijk zelf problemen met een spalkje kunt oplossen.

• Hou het spalkje goed schoon met een tandenborstel. Je mag ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Eventueel kun je ook floss en floss- of brugnaalden gebruiken. Floss- en brugnaalden zijn bij de drogist, apotheek en bij de balie van de praktijk verkrijgbaar.

• De orthodontist houdt het spalkje en de stand van de tanden nog geruime tijd onder controle. Daarna laat hij spalkjes meestal achter de tanden zitten. Het is in het algemeen het beste om een spalkje zo lang mogelijk te laten zitten, als je wilt dat het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk behouden blijft. Tanden groeien namelijk nooit vast.

• Na je laatste bezoek aan de orthodontist krijgt je tandarts een brief waarin hem wordt verzocht het spalkje en de stand van het gebit in de toekomst verder onder controle te houden en te repareren mocht er lijm losraken. Bel dan de tandarts meteen als je denkt dat er iets niet goed is met het spalkje of de stand van het gebit. Desgewenst kan je hiervoor ook met ons contact opnemen. Laat er bij twijfel altijd even naar kijken.

• Kom de afspraken voor controles van het spalkje door de orthodontist en periodiek onderzoek bij de tandarts altijd na.

• Hou er rekening mee dat je gebit ondanks de aanwezigheid van spalkjes en het eventueel volgens de voorschriften dragen van nachtbeugels altijd in beweging blijft.
Nachtbeugel• Een nachtbeugel is een beugel waarmee het gebit na een orthodontische behandeling zo goed mogelijk recht wordt gehouden. Het is een uitneembare beugel die door de patiënt zelf uit de mond kan worden gehaald. In plaats van nachtbeugels bestaan er ook dunne metalen draadjes (spalkjes) die met lijm aan de binnenkant van de tanden worden vastgeplakt om het gebit na een orthodontische behandeling zo goed mogelijk recht te houden. De orthodontist beoordeelt tegen het einde van de behandeling welke beugel de voorkeur verdient, een nachtbeugel of een spalkje. Tegenwoordig wordt een nachtbeugel vaak met een spalkje gecombineerd. Dan worden zowel de voortanden als de kiezen zo goed mogelijk in de rij gehouden. Een nachtbeugel kan de tanden ook recht houden in het geval lijm van een spalkje ergens is los geraakt. Deze tanden moeten daarna wel weer zo spoedig mogelijk opnieuw aan het spalkje worden vastgeplakt. Maak daar dan een afspraak voor.

• Een nachtbeugel dient iedere nacht te worden gedragen! Alleen dan blijft de beugel passen en wordt je gebit optimaal in de gecorrigeerde stand gehouden. Soms moet de beugel in het begin ook nog een tijdje overdag worden gedragen. In dat geval wordt wel van een ‘afbouwbeugel’ gesproken.

• Gemiddeld duurt het zo’n 1 tot 2 weken om goed aan een nachtbeugel te wennen.

• Met tandenpoetsen moet je de beugel uit doen. Maak als je je tanden poetst ook altijd de beugel met een tandenborstel en tandpasta goed onder de kraan schoon. Je mag eventueel, als je dat prettig vindt, daarnaast ook bruistabletten van de drogist voor het schoonmaken van beugels gebruiken. De beugel kan daar goed tegen.

• Ga zorgvuldig met de beugel om en bewaar hem in het doosje dat je hiervoor gekregen hebt.

• Maak direct een afspraak als je nachtbeugel niet meer goed past, kapot is of verloren is gegaan. Maak ook een afspraak als je denkt dat er tanden verschuiven of druk/spanning op je gebit voelt. Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie tijdelijk zelf problemen met beugels kunt oplossen.

• Vergeet niet de nachtbeugel(s) mee te nemen als je voor nacontrole komt.

• De orthodontist houdt de nachtbeugel en de stand van de tanden nog geruime tijd onder controle. Daarna krijg je de beugel mee met het advies de beugel ’s nachts door te blijven dragen. Het is in het algemeen het beste om een nachtbeugel zo lang mogelijk door te blijven dragen, als je wilt dat het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk behouden blijft. Tanden groeien namelijk nooit vast. Zolang je de beugel iedere nacht indoet, blijft de beugel passen en blijven je tanden zo goed mogelijk recht staan.

• Kom de afspraken voor controles van de nachtbeugel door de orthodontist en periodiek onderzoek bij de tandarts altijd na.

• Hou er rekening mee dat je gebit ook ondanks het volgens de voorschriften dragen van nachtbeugels toch altijd in beweging blijft.
Spin• Een spin (sutuurexpansie-apparaat of Hyrax) is een vastzittende beugel waarmee de bovenkaak in korte tijd breder kan worden gemaakt. De beugel bestaat uit vier metalen ringen om de kiezen met een schroef in het midden. De schroef moet met vaste regelmaat worden uitgedraaid, meestal 1 keer ’s ochtends en 1 keer ’s avonds. Het is belangrijk dat dit uitdraaien precies volgens de instructies wordt gedaan, omdat anders de kiezen uit de kaak worden geduwd, in plaats van dat de bovenkaak breder wordt.

• Mocht je je, om wat voor reden dan ook, niet aan deze regelmaat kunnen houden, dan moet je direct contact met de orthodontist opnemen. Ook als je merkt dat de beugel niet (meer) goed vastzit, is het belangrijk om dit altijd zo snel mogelijk te melden.

• In het begin kan het uitdraaien van de schroef wat pijnlijk zijn. Dit verschilt per persoon. Mocht je onverhoopt veel last van het uitdraaien krijgen, dan kun je de eerste dagen pijnstillers gebruiken (paracetamol). Meestal verdwijnen de pijnklachten na een aantal dagen. Het uitdraaien van de schroef gaat dan ook makkelijker.

• Door het uitdraaien van de schroef wordt de bovenkaak snel breder. Hierdoor kan er een (grote) spleet tussen de voortanden komen. Daar hoef je je niet ongerust over te maken, het is juist een teken dat de beugel goed werkt. De spleet wordt na de uitdraaiperiode ook vrij snel vanzelf weer kleiner. Mocht de spleet niet helemaal uit zichzelf dichtgaan, dan zal dit uiteindelijk met een vaste beugel worden gedaan.

• Als de bovenkaak eenmaal breed genoeg is, dan hoeft de schroef niet meer te worden uitgedraaid. Meestal is dat al na een paar weken het geval. Gedurende deze periode moet je meestal wekelijks bij de orthodontist voor een korte controle komen. Hierna wordt de beugel in het algemeen zo’n half jaar op zijn plaats gelaten, om te voorkomen dat de bovenkaak weer smaller wordt.

• Beperk het drinken van koolzuurhoudende dranken. Daarmee vermijd je dat de ringen om je kiezen en het sutuurexpansie-apparaat losraken. Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie zelf problemen met beugels kunt oplossen.

• Poets je gebit, de tandvleesranden, de beugel en de ringen om je kiezen minimaal twee keer per dag heel zorgvuldig schoon met een tandenborstel met tandpasta. Je mag ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Als je tandvlees rood en gezwollen is of bloedt na het poetsen, is dat een teken dat je mondhygiëne niet goed is.

• Maak bij problemen met een spin een afspraak (0546 825 655 of info@orthoalmelo.nl)
Buitenbeugel• Een buitenbeugel in de nek wordt vaak gebruikt om ruimte te maken voor het in de rij zetten van het bovengebit. Soms kun je hiermee voorkomen dat er kiezen hoeven te worden getrokken. De beugel kun je via een metalen verbindingsgedeelte vastmaken aan ringen om kiezen in de bovenkaak.

• Gemiddeld duurt het zo’n 1 tot 2 weken om goed aan een buitenbeugel te wennen. In het begin kunnen vooral de kiezen waaraan de buitenbeugel bevestigd wordt wat gevoelig zijn, vooral ’s ochtends vroeg na het wakker worden. In de beginperiode kan de beugel ’s nachts wel eens uit de mond vallen. Deze klachten zijn tijdelijk en verschillen per persoon. Mocht je onverhoopt veel last krijgen, dan kun je de eerste dagen pijnstillers gebruiken (paracetamol). Meestal is dat niet nodig.

• Tenzij anders aangegeven, moeten buitenbeugels altijd dag en nacht gedragen worden. Alleen met eten, tandenpoetsen, ruwe sport (zoals contactsporten, volleybal, gymnastiek en zwemmen) moet je de buitenbeugel heel even uitdoen.

• Door het dragen van de buitenbeugel kunnen er spleten tussen de kiezen in je bovenkaak komen. Daar hoef je je niet ongerust over te maken, het is juist een teken dat de beugel goed werkt. De spleten worden later met een vaste beugel gesloten.

• Beperk het drinken van koolzuurhoudende dranken. Daarmee vermijd je dat de ringen om je kiezen losraken.

• Bel altijd als je de beugel, om wat voor reden dan ook, niet meer kunt dragen (0546 825 655). Als je de buitenbeugel een tijd uitlaat loopt het bereikte resultaat snel terug.

• Poets je gebit, de tandvleesranden en de ringen om je kiezen minimaal twee keer per dag heel zorgvuldig schoon met een tandenborstel met tandpasta. Je mag ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Als je tandvlees rood en gezwollen is of bloedt na het poetsen, is dat een teken dat je mondhygiëne niet goed is. Tijdens de beugelbehandeling moet je tandarts je gebit onder controle blijven houden.

• Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie zelf problemen met beugels kunt oplossen.
Palatinale bar• Een palatinale bar is een metalen draad die langs het gehemelte loopt. De beugel zit vast aan twee metalen ringen om kiezen links en rechts in de bovenkaak. De draad kan meerdere functies hebben, zoals het verbreden of breed houden van het bovengebit en het draaien van kiezen in de bovenkaak. Een palatinale bar kan voorafgaande aan of tijdens een behandeling met een vaste beugel worden gebruikt.

• Gemiddeld duurt het zo’n 1 tot 2 weken om goed aan een palatinale bar te wennen. In het begin gaat het praten en slikken wat moeilijk en kun je last krijgen van gevoelige kiezen en blaartjes op de tong. Deze klachten zijn tijdelijk en verschillen per persoon. Mocht je onverhoopt veel last krijgen, dan kun je de eerste dagen pijnstillers gebruiken (paracetamol). Zelden is dat nodig.

• De palatinale bar moet goed vastzitten. Als je merkt dat de draad niet (meer) goed vastzit, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken (0546 825 655). Op Beugel-EHBO staat uitgebreide informatie over hoe je in het weekend of op vakantie zelf problemen met beugels kunt oplossen.

• Beperk het drinken van koolzuurhoudende dranken. Daarmee vermijd je dat de ringen om je kiezen en de palatinale bar losraken.

• Poets je gebit, de tandvleesranden, de palatinale bar en de ringen om je kiezen minimaal twee keer per dag heel zorgvuldig schoon met een tandenborstel met tandpasta. Je mag ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Als je tandvlees rood en gezwollen is of bloedt na het poetsen, is dat een teken dat je mondhygiëne niet goed is.
MRA• Maak ’s ochtends als u uw tanden poetst in ieder geval ook altijd de beugel met een tandenborstel en tandpasta onder de kraan goed schoon.

• De beugel kan desgewenst daarnaast ook met bruistabletten voor beugels of kunstgebitten worden gereinigd.

• s ’Ochtends vroeg staat de onderkaak als gevolg van het dragen van de beugel gedurende de nacht iets naar voren toe. Bijt daarom ’s ochtends vroeg altijd 5 keer de kiezen weer goed in de ‘oude beet’ dicht. En hou daarbij de kiezen telkens 10 seconden stevig op elkaar. Hierdoor wordt zoveel mogelijk vermeden dat de stand van het gebit door de beugel gaat veranderen.

• Na verloop van tijd gaat de beugel losser zitten. Dat is meestal helemaal geen probleem. Ook dan wordt de onderkaak ’s nachts namelijk naar voren gehouden en blijft de beugel werkzaam. Mocht de beugel al te los gaan zitten en er ’s nachts vaak uitvallen, maak dan een afspraak om de beugel bij te laten stellen.

• In het begin kunnen tanden, tandvlees, kaakgewricht en de kauwspieren gevoelig zijn. Mocht u onverhoopt veel last krijgen, dan kunt u de eerste dagen pijnstillers gebruiken (paracetamol). Meestal is dat niet nodig. U kunt ook tijdelijk last krijgen van een verhoogde speekselafgifte, een droge mond en een gevoel van misselijkheid. Ook kan het voorkomen dat de beugel in het begin uit de mond valt. De ongemakken verschillen per persoon en nemen geleidelijk af. Gemiddeld duurt het 2 maanden om goed aan de beugel te wennen.

• De werking van de beugel kan ten gevolge van overgewicht, roken, verkoudheid, gebruik van alcohol en slaapmiddelen afnemen.

• Bij grote veranderingen aan het gebit als gevolg van uitgebreide tandheelkundige behandelingen (zoals kronen en bruggen) moet de beugel worden aangepast of vernieuwd als deze niet meer goed aansluit.

• Neem bij een probleem met uw MRA contact op: info@orthoalmelo.nl of 0546 825 655.
BotankerBOTANKER
Een botanker wordt gebruikt om de reactiekrachten van een beugel bij het verplaatsen van tanden op te vangen, zonder dat er verplaatsingen van andere tanden optreden. Het is een metalen plaatje dat met twee of drie schroeven in de kaak wordt bevestigd. Het uiteinde van het anker steekt uit in de mond. Hier kunnen orthodontische draden of elastiekjes aan worden vastgemaakt, waarmee tanden kunnen worden verplaatst.

Botankers worden onder plaatselijke verdoving of onder narcose aangebracht door de kaakchirurg. Deze geeft hier meer informatie over. Als de ingreep onder narcose plaatsvindt dan word je hier door de anesthesioloog over geïnformeerd. Als er meerdere botankers geplaatst moeten worden, dan kan dat meestal tijdens dezelfde operatie.

NA DE INGREEP
De plaatselijke verdoving is ongeveer twee tot vier uur na de ingreep uitgewerkt. Tegen de pijn geeft de kaakchirurg een recept voor pijnstillers en instructies mee. Je kunt het beste met de pijnstillers beginnen vóórdat de verdoving helemaal is uitgewerkt.

Na de ingreep kan de wang opzwellen. Dat is normaal. Meestal gaat de zwelling vanaf een dag of twee weer slinken. Om zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan kun je de eerste uren na de ingreep ijsblokjes, een ‘cold pack’ of een zak erwtjes uit de diepvries tegen de wang houden.

Wees de eerste dagen na de ingreep voorzichtig in de buurt van de wond en ga niet met de tong met het botanker ‘spelen’. Dit kan de genezing nadelig beïnvloeden. De eerste twee dagen na de ingreep kun je het beste zacht voedsel gebruiken. Het is aan te bevelen om de eerste tien dagen na het plaatsen van botankers niet te sporten.

Het is voor een zo goed mogelijke genezing aan te raden om de eerste dagen na de ingreep geen alcohol te drinken en niet te roken.

MONDVERZORGING
Na de ingreep kun je weer poetsen. Ook het deel van het botanker dat in de mond uitsteekt kun je met een zachte tandenborstel heel voorzichtig poetsen. Gebruik een zachte tandenborstel en géén elektrische tandenborstel.

Voor een extra goede reiniging van je gebit en mond krijg je van de kaakchirurg een recept voor een mondspoelmiddel mee.

COMPLICATIES
Complicaties komen bij de ingreep niet vaak voor. Mogelijke complicaties zijn: nabloeding, ontsteking (onverminderde of toenemende pijn, zwelling en/of slikklachten na vier of vijf dagen) en losraken van een anker. Neem dan contact met de kaakchirurg op.

VERVOLGAFSPRAAK BIJ DE ORTHODONTIST
Het botanker wordt door de orthodontist binnen twee tot drie weken aan de beugel vastgemaakt. Maak daarvoor tijdig een afspraak.

VERWIJDERING BOTANKER
Wanneer het botanker niet meer voor de orthodontische behandeling nodig is, verwijdert de kaakchirurg het weer. Deze ingreep lijkt veel op die van het plaatsen van het botanker.
Micro-implantaatMICRO-IMPLANTAAT
Een micro-implantaat wordt gebruikt om de reactiekrachten van een beugel bij het verplaatsen van tanden op te vangen, zonder dat er verplaatsingen van andere tanden optreden. Het is een metalen schroefje dat in de kaak wordt bevestigd. Het uiteinde van het implantaat steekt uit in de mond. Hier kunnen orthodontische draden of elastiekjes aan worden vastgemaakt, waarmee tanden kunnen worden verplaatst.

Micro-implantaten worden onder plaatselijke verdoving of onder narcose aangebracht door de kaakchirurg. Deze geeft hier meer informatie over. Als de ingreep onder narcose plaatsvindt dan word je hier door de anesthesioloog over geïnformeerd. Als er meerdere micro-implantaten geplaatst moeten worden, dan kan dat meestal tijdens dezelfde operatie.

NA DE INGREEP
De plaatselijke verdoving is ongeveer twee tot vier uur na de ingreep uitgewerkt. Tegen de pijn geeft de kaakchirurg een recept voor pijnstillers en instructies mee. Je kunt het beste met de pijnstillers beginnen vóórdat de verdoving helemaal is uitgewerkt.

Na de ingreep kan de wang opzwellen. Dat is normaal. Meestal gaat de zwelling vanaf een dag of twee weer slinken. Om zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan kun je de eerste uren na de ingreep ijsblokjes, een ‘cold pack’ of een zak erwtjes uit de diepvries tegen de wang houden.

Wees de eerste dagen na de ingreep voorzichtig in de buurt van de wond en ga niet met de tong met het implantaat ‘spelen’. Dit kan de genezing nadelig beïnvloeden. De eerste twee dagen na de ingreep kun je het beste zacht voedsel gebruiken. Het is aan te bevelen om de eerste tien dagen na het plaatsen van micro-implantaten niet te sporten.

Het is voor een zo goed mogelijke genezing aan te raden om de eerste dagen na de ingreep geen alcohol te drinken en niet te roken.

MONDVERZORGING
Na de ingreep kun je weer poetsen. Ook het deel van het micro-implantaat dat in de mond uitsteekt kun je met een zachte tandenborstel heel voorzichtig poetsen. Gebruik een zachte tandenborstel en géén elektrische tandenborstel.

Voor een extra goede reiniging van je gebit en mond krijg je van de kaakchirurg een recept voor een mondspoelmiddel mee.

COMPLICATIES
Complicaties komen bij de ingreep niet vaak voor. Mogelijke complicaties zijn: nabloeding, ontsteking (onverminderde of toenemende pijn, zwelling en/of slikklachten na vier of vijf dagen) en losraken van een micro-implantaat. Neem dan contact met de kaakchirurg op.

VERVOLGAFSPRAAK BIJ DE ORTHODONTIST
Het micro-implantaat wordt door de orthodontist binnen twee tot drie weken aan de beugel vastgemaakt. Maak daarvoor tijdig een afspraak.

VERWIJDERING MICRO-IMPLANTAAT
Wanneer het micro-implantaat niet meer voor de orthodontische behandeling nodig is, verwijdert de kaakchirurg het weer. Deze ingreep lijkt veel op die van het plaatsen van het botanker.