Beugel-EHBO

UITNEEMBARE BEUGEL 
De beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.Laat de beugel uit en maak een afspraak. Vaak kan de beugel gerepareerd of aangepast worden.
De beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen.Blijf de beugel dragen en maak een afspraak.
De beugel past niet meer.Maak zo snel mogelijk een afspraak.
VASTE BEUGEL 
Er zit een slotje los.Doe als je er last van hebt een bolletje suikervrije kauwgum of was om het slotje. Maak daarna een afspraak.
Er prikt iets in de wang of de tong.Bedek het slotje met een bolletje suikervrije kauwgom of was. Of duw het storende stukje draad met de nagel van je vinger of de stompe achterkant van een pen of potlood tegen je tanden aan. Maak daarna een afspraak.
Het uiteinde van de draad prikt achterin de mond.Trek de draad aan de kant waar hij uitsteekt met je vingers, een pincet of tangetje naar voren toe, zodat het uiteinde niet meer prikt. Bedek als dat niet lukt het uitstekende deel van de draad met een bolletje suikervrije kauwgom of was. Als dat ook niet werkt, knip dan de draad met een stevig kniptangetje of nagelschaartje door en haal hem uit de mond. Maak daarna een afspraak.
Het uiteinde van de draad is uit het buisje bij de achterste kiezen losgeschoten.Stop als je er last van hebt de draad met je vingers, een pincet of tangetje terug in het buisje. Bedek als dat niet lukt het uiteinde van de draad met een bolletje suikervrije kauwgom of was. Als dat ook niet werkt, knip dan de draad knip dan de draad met een stevig kniptangetje of nagelschaartje door en haal hem uit de mond. Maak daarna een afspraak.
Er is een kettingelastiekje los.Knip als je er last van hebt het elastiek af met een schaartje. Maak daarna een afspraak.
Er zit een ringetje om een kies los.Doe als je er last van hebt een bolletje suikervrije kauwgum of was om het ringetje. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het ringetje vastgemaakt moeten worden in het geval je daar last van hebt. Laat het loszittende ringetje verder gewoon zitten. Maak daarna een afspraak.
BUITENBEUGEL 
Het ringetje om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden gemaakt, zit los.Laat de buitenbeugel uit. Doe als je er last van hebt een bolletje suikervrije kauwgum of was om het ringetje. Maak daarna een afspraak.
DRAADJE ACHTER DE TANDEN 
Het draadje zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn.Maak zo snel mogelijk een afspraak om het draadje te laten vastzetten.
Het draadje achter mijn tanden zit los en prikt in mijn tong.Bedek het draadje met een bolletje suikervrije kauwgom of was. Of druk het storende stukje draad met de nagel van je vinger of de stompe achterkant van een pen of potlood tegen je tanden aan. Op vakantie mag je het draadje als je er erg last van hebt eventueel helemaal lostrekken of het prikkende stukje met een stevig kniptangetje of nagelschaartje afknippen. Maak daarna zo snel mogelijk een afspraak.
Je denkt dat er tanden verschuiven of voelt druk/spanning op je gebit.Maak zo snel mogelijk een afspraak.